Anotace témat 12. ročníku

publikováno 12.9.2021

Milí řešitelé,

prázdniny končí, ale nesmutněte, nový školní rok totiž znamená nový ročník vašeho oblíbeného korespondenčního semináře – ViBuChu. Letošní rok přináší ve formátu celého semináře jednu velkou změnu a tou je, že v průběhu školního roku budou celkem pouze tři série místo čtyř. Na druhou stranu, při starém zůstane, že na Vás čeká spousta zajímavých úvodních úloh a tři hlavní ročníková témata:

A - Malé, ale šikovné  

 Daniel Pluskal

Enzymy jsou jako biokatalyzátory širokého spektra chemických reakcí nejen hnací silou veškerého života na Zemi, ale také nedocenitelnými pomocníky ve vědě i průmyslu. Společně se jim podíváme na zoubek a zjistíme, co jsou enzymy zač, jak vlastně fungují, za co vše jsou v přírodě i technologii zodpovědné anebo jak se šijí enzymy na míru!  

 

B - Kvantová chemie paramagnetických systémů

Petra Pikulová

Je atomový orbital jen „pytlíček na elektrony“? Tušíš, co je to spin a čím je pro chemii zajímavý? Co se stane, když nejsou v atomu či molekule všechny elektrony spárované? Jak se liší sloučeniny těžkých atomů od svých lehčích analogů a proč na tom záleží? A jak se tohle všechno promítá do studia potenciálních metaloléčiv založených na rutheniu? Na tyto i další otázky si posvítíme za pomoci kvantové chemie, z níž ti některé základní principy v průběhu roku představím. Nemusíš se ale ničeho bát – naše vlnové funkce jsou povětšinou krotké a nekoušou. 

C - Vývoj analytické metody

Rozárka Jílková

Pojďme se spolu ponořit do tajů a úskalí vývoje analytické metody. Naším celoročním cílem bude vyvinout takovou metodu, kterou budeme schopni změřit nezbedného Analytíka.